Okusni recepti za kruh iz Kotányija

Okusni recepti za kruh iz Kotányija

Za praznike ne pecite samo piškotov, ampak tudi res dober kruh!

RECEPT 1: Mediteranski kruhov cvet z zelišči

(Sestavine za cvet okoli 15 kosov)

Potrebujete:

Navodila:

  1. Suhe sestavine (moko, sol, sladkor, suhi kvas in začimbe za kruh Kotányi) stresite skupaj v skledo in dobro premešajte.
  2. Nato dodajte 380 ml mlačne vode.
  3. Zmes najprej premešajte z leseno žlico. Nato dobro gnetite približno 5 minut.
  4. Mešanico pokrito pustite počivati približno 60 minut pri sobni temperaturi.
  5. Nato testo še enkrat dobro pregnetite in ga razdelite na kose v velikosti pesti. Kose oblikujte v kroglice in jih sestavite v obliko rože.
  6. Oblikovan cvet pustite počivati na pekaču še eno uro. Pečico dobro segrejte (250 °C, zgoraj/spodaj) in v pečico dajte majhno posodo z vodo.
  7. Skupni čas peke je 45 minut. Kruh pecite prvih 30 minut pri 250°C. Nato zmanjšajte temperaturo in pustite, da se peče še zadnjih 15 minut pri 200°C.

RECEPT 2: Kruh z olivnim česnom

(Sestavine za cca. 5 ploščatih kruhkov)

Potrebujete:

Navodila:

  1. V posodi zmešajte suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sol in mešanico začimb Kotányi).
  2. Nato dodajte vodo in olivno olje ter zgnetite v enakomerno testo.
  3. Nato testo pustite počivati približno 10 minut.
  4. Sedaj iz testa oblikujte približno pet cmokov in vsakega razvaljajte v približno 1 cm debel kruhek v velikosti ponve.
  5. Razvaljane plošče testa lahko zdaj zlato rjavo zapečete na obeh straneh v ponvi z 1 do 2 žlici olivnega olja.

RECEPT 3: Kruh s čebulo in zelišči

(Sestavine za cca. 5 baget)

Potrebujete:

Navodila:

  1. Suhe sestavine (moko, sol, sladkor, kvas in mešanico začimb Kotányi) stresite skupaj v skledo in dodajte 350 ml mlačne vode.
  2. Najprej dobro premešajte z leseno žlico, nato pa dobro gnetite še približno 5 minut.
  3. Testo v posodi pokrijte s prozorno folijo in pustite čez noč v hladilniku.
  4. Preden začnete oblikovati testo, pustite, da testo eno uro stoji na sobni temperaturi.
  5. Testo razdelite na dva dela. Nato iz vsakega kosa oblikujte vrv, debelo kot pest.
  6. Pramen zasukajte 3 do 4 krat. Nato pustite oba pramena počivati na pekaču približno 15 minut.
  7. Medtem segrejte pečico na 250 °C zgoraj/spodaj.
  8. Baguete naj se pečejo 25 minut pri 250 °C. Nato temperaturo zmanjšajte na 200°C in pustite, da se peče še 15 minut.